Het Power BI 3FM dashboard

Direct naar het dashboard:  Power BI 3FM

Bij Volda zijn we al lange tijd enthousiast over Power BI en hebben al veel organisaties mogen helpen met de implementatie. Maar ook met publieke data kunnen we mooie dashboards maken. Ik werd geïnspireerd door de top 2000 in Power BI (door Jeroen ter Heerdt) en deze post: het meest gedraaide nummer op studio brussel . Op basis hiervan ben ik aan de slag gegaan met een dataset van 3FM, het publieke pop-station van Nederland. Via de site 3fmfan.nl heb ik alle gedraaide platen van 2016 en 2017 tot en met oktober gedownload en ingelezen in Power BI. Deze dataset bestaat uit 3 kolommen:

Welke analyses kunnen we maken in Power BI met behulp van deze 3 kolommen? Nou dat zijn er nogal wat.

Zo zien we op de eerste pagina dat Coldplay in 2016 een veel gedraaide band is, maar dat niet alleen, ook met het meeste aantal verschillende nummers (50!!) maar liefst. Door met de rechtermuis op het bolletje van Coldplay te klikken en te kiezen voor ‘drillthrough’ naar artiest info kunnen we nog veel meer data van Coldplay bekijken:

 

En daar ontdekken we bijvoorbeeld dat het nummer ‘Up & UP’ het meest op vrijdag werd gedraaid in 2016:

In 2016 valt Twenty One Pilots ook op, het meest gedraaid met slechts 12 verschillende nummers. In 2017 is Ed Sheeran dan weer de uitschieter.  Ook van deze artiesten kan extra info opgevraagd worden via de ‘drillthrough’.

Verder is er een pagina gemaakt van de top-nummers en top-artiesten in een bepaalde periode die zelf te selecteren is en geeft inzicht in het verloop van deze nummers.

De pagina ‘gemiddeld aantal keer gedraaid’ geeft inzicht in het aantal platen per uur, maand en datum. Zo wordt op de maandag de meeste muziek gedraaid, met als hoogtepunt tussen 11:00 en 12:00.

Op de pagina ‘analyse aantal keer gedraaid’ zien we dat over de gehele periode 8 nummers meer dan 500 keer gedraaid zijn:

Op de pagina ‘analyseer een artiest’ is het mogelijk om zelf een artiest in het filter te zoeken en zo de resultaten te bekijken. Zo valt op bijvoorbeeld direct op dat Metallica vooral ‘s nachts wordt gedraaid:

Kortom, heel veel analyses uit een dataset van maar 3 kolommen!

Het dashboard is hier te vinden: Power BI 3FM

Alle pagina’s zijn volledig interactief!

Veel plezier met het analyseren van de data en mochten er vragen zijn, mail me gerust: w.vonk@volda.nl

Wilfred Vonk

Disclaimer 1: 3fmfan website: Let op: Dit systeem is niet 100% nauwkeurig. Platen die niet uit de computer komen worden niet gemeten, evenals platen die worden gedraaid tijdens locatie-uitzendingen (zoals 3VOOR12Radio Live, That’s Live en speciale evenementen).

Disclaimer 2: Er zitten wat hiaten in de data, bijvoorbeeld vanaf 24 juni tot 8 juli 2016 zijn er geen registraties, de website wordt dan ook niet beheerd door 3FM zelf.

 

Comments are closed